Traumeorienteret Kropsterapi
Kropsterapi

I mit terapeutiske rum skaber jeg de bedst mulige betingelser for, at du trygt kan udtrykke og udforske dine tanker, følelser og reaktioner.
Jeg har selv været i behandling hos forskellige kropsterapeuter og samtaleterapeuter og har oplevet, at det kan være vigtigere hvem man får behandling af end hvilken metode, der bliver brugt. Derfor er det enormt vigtigt for mig, at du føler dig tryg i mit nærvær og i vores kontakt.
Sådan arbejder jeg
Mine arbejdsmetoder
Jeg bruger en kombination af berøring, samtale, åndedræt, bevægelse, visualisering, arbejde med energi og elementer og meget mere.
Arbejdsmetoderne spænder vidt og hviler alle på et fundament af udviklingspsykologi, mange års indføling og erfaring med at mærke og arbejde med forskellige kropstyper, samt viden om kroppens fysiske, følelsesmæssige og energetiske sammenhænge.


Dit behandlingsforløb
Du behøver ikke vide præcis, hvad du gerne vil arbejde med
Under vores indledende samtale vurderer jeg, hvilke af mine faglige tilgange og værktøjer, der skal i spil på briksen.
Du vælger selv det emne, du vil arbejde med, og du kan sagtens spørge om hjælp til at finde ud af, hvad du har brug for at se nærmere på. Uanset vil jeg møde dig uden fordomme, krav og forventninger, men med nysgerrighed, klarhed og et åbent hjerte.
Du vil blive spejlet og udfordret og jeg vil hjælpe dig med at udvikle nye måder at håndtere dine udfordringer på.
Et traume bliver skabt
Du er ikke dit traume, men det bor i din krop
I mit terapeutiske arbejde vil mine forskellige redskaber være rettet mod ét eller flere afdisse niveauer: Fysisk, energetisk, neurologisk, følelsesmæssigt og mentalt.
Fysisk, energisk, neurologisk
Når vi oplever en situation eller er i en livssituation, der føles farlig, bliver nervesystemets kamp-, flugt- eller frys-reaktion aktiveret. Musklerne spænder op for at forberede kroppen. Hvis vi ikke kan kæmpe eller flygte, sker der en sammentrækning i kroppen, som stopper energiflowet. Uden bearbejdning af oplevelsen kan nervesystemet ikke vende tilbage til ro. Når vi senere står i en lignende situation, bliver nervesystemet genaktiveret.
Følelsesmæssigt
Sanserne er porten til vores oplevelse af verden, og hjernen forbinder sanseindtrykkene med følelserne. Når vi opfatter en situation som farlig, aktiveres følelser som frygt, panik eller chok. Sanseindtryk, der minder om tidligere traumer, kan udløse angst, vrede, skam, sorg eller flashbacks, som kan gentage sig over tid.
Mentalt
Når vi er midt i et traume, er det svært at træffe beslutninger og regulere følelser. Efterfølgende lagrer hjernen hændelsen som fragmenterede minder, hvilket kan føre til, at vi enten gentagne gange tænker den igennem eller helt undgår at forholde os til den.
Potentialet i traumer
Vi kan ikke komme af med traumer, men vi kan lære at gå ind og ud af dem, lære at mærke det behov, traumet står i vejen for.
Vi kan også trække læring ud af vores udtjente strategier, da strategierne er bygget ud fra vores personlige medfødte kvaliteter, som er kommet ud af balance. Mildhed der blev til svaghed og desperation, styrke som blev til dominans, osv.
Indre Barn arbejdet
Når jeg låner dig mit nervesystem kan dit system føle sig trygt i at være med traumet, feks. en svær situation fra barndommen
Dette er en meget essentiel del af processen, idet jeg skaber et møde mellem den nuværende voksne og det barn, som har været der. Ideen med arbejdet er, at klienten, som den voksne, har de følelsesmæssige ressourcer, som barnet manglede, til at rumme smerten ved dengang at have været alene i oplevelsen og bearbejdningen af den.
I det møde kan der åbnes nye muligheder for handling og nye reaktionsmønstre og tilgang til en specifik situation og til livet, som ikke kun sker i fantasien, men også kropsligt.


Symptomer
Symptomer på et traume kommer i mange former. Samme symptom kan være udløst af forskellige traumer og de kan opstå lang tid efter traumet er sket. Det kan derfor være svært at vide, hvad de udløsende traumer præcis er.
Nogle af symptomerne kan være:
Overlevelsesstrategier bliver skabt
Som svar på traumatiske oplevelser skaber vi overlevelsesstrategier, som er forskellige måder, vi beskytter os selv på. Disse er ofte meget kreative i deres udtryk og vi opfinder dem ud fra tidlig barndom og undervejs gennem livet.
Et overvældet nervesystem
Overlevelsestrategier kommer ud af et overvældet nervesystem, som ikke var i stand til at regulere oplevelsen følelsesmæssigt og fysisk.
Det betyder, at både reaktionen og oplevelsen har taget bo i kroppen som fysiske fornemmelser, sansninger, smerter og spændinger, samt en følelse af at være fanget i gamle mønstre, diskussioner, reaktioner eller overbevisninger snarere end som bevidste minder.
Overlevelsesstrategier kan spænde ben for vores liv
Engang var overlevelsesstrategierne geniale, fordi vi jo overlevede ved at bruge dem. Men når vi bruger dem automatisk gennem livet – uden at forholde os til, om der stadig er en reel fare – bliver det et problem, da de spænder ben for det liv, vi gerne vil leve.
Vi er blevet voksne og har helt andre muligheder for at passe på os selv.
Bryd dine mønstre og strategier
At forstå og kunne arbejde med sammenhængen mellem traumer, overlevelsesstrategier og kroppens reaktioner er afgørende for at kunne bryde mønstre/strategier, som engang var nødvendige, men nu kan være skadelige. Det er det arbejdet i mit terapeutiske rum går ud på.
Har du brug for at få ryddet op i dine overlevelsesstrategier?